Home / GK Quiz / SSC Geography Quiz – India and World Geography Question Answer Set-5

SSC Geography Quiz – India and World Geography Question Answer Set-5

SSC Geography Quiz – India and World

Dear Aspirants your most welcome to Exam Preparation Guide cum News web portal. We are here providing the SSC Geography Quiz Question Answer Set to preparing for all upcoming SSC, CDS, Banking, Railway, UPSC, RRB Examination. General Knowledge and General Awareness Question Paper Part is very good to get high score in the exams. Every year many of Questions is ask from the Indian and World Geography to test the knowledge of the aspirants. So here are most important Geography Questions based on the current exam pattern.

SSC Geography Quiz

1) The States of India having common border with Myanmar are:
म्यांमार के साथ सामान्य सीमा वाले भारत राज्य हैं
(a) Mizoram, Manipur, Nagaland, Arunachal Pradesh
(b) Mizoram, Tripura, Meghalaya, Assam
(c) Mizoram, Manipur, Tripura, Meghalaya
(d) Assam, Manipur, Tripura, Arunachal Pradesh
2) The State with the largest area under waste land is:
बंजर भूमि के तहत सबसे बड़ा क्षेत्र वाला राज्य है
(a) Gujarat
(b) Madhya Pradesh
(c) Jammu and Kashmir
(d) Rajasthan
3) The largest population of Scheduled Tribes is in:
अनुसूचित जनजाति की सबसे बड़ी जनसंख्या निम्न में है:
(a) Himachal Pradesh
(b) Madhya Pradesh
(c) Arunachal Pradesh
(d) Sikkim
4)The Himalayan mountain system belongs to which one of the following?
हिमालय पर्वत प्रणाली निम्नलिखित में से कौन सी है?
(a) Fold mountains
(b) Volcanic mountains
(c) Block mountains
(d) None of these
5) The oldest mountains in India according to geographical history are
भारत का सबसे पुराना पहाड़ भौगोलिक इतिहास के अनुसार हैं:
(a) Satpuras
(b) Nilgiris
(c) Vindhyas
(d) Aravallis
6) The highest mountain peak in India is :
भारत में सर्वोच्च पर्वत शिखर है:
(a) Kanchenjunga
(b) Mount Everest
(c) Mt. K2
(d) Nanda Devi
7) Which one of the following is the correct sequence of the age of formation-from the youngest to the oldest-of the given mountain ranges?
निम्नलिखित में से कौन सी संरचना के युग की सही अनुक्रम है-  सबसे पुराना पर्वत श्रृंखलाओं में से सबसे छोटी?
(a) Himalayas, Vindhyas, Western Ghats, Deccan Traps
(b) Deccan Traps, Western Ghats, Vindhyas, Himalayas
(c) Himalayas, Western Ghats, Vindhayas, Deccan Traps
(d) Vindhyas, Himalayas, Deccan Traps, Western Ghats
8) Arakan Yoma is the extension of the Himalayas located in which:
‘Arakan Yoma’ हिमालय का विस्तार है जिसमें स्थित है:
(a) Kashmir
(b) Nepal
(c) Baluchistan
(d) Myanmar
9) Match the following:
निम्न मिलान करें:
A. Pir Panjal 1. Arunachal Pradesh
B. Dhauladhar 2. Uttaranchal
C. Nag Tibba 3. Jammu and Kashmir
D. Mishimi Hills 4. Himachal Pradesh
A B C D
(a) 4 3 1 2
(b) 3 4 2 1
(c) 3 4 1 2
(d) 4 3 2 1
10)The transport route connecting the Kashmir from Leh crosses the high mountain ranges at the:
लेह के कश्मीर से जुड़े परिवहन मार्ग उच्च पर्वत श्रृंखला को पार करता है:
(a) Pir Panjal pass
(b) Karakoram pass
(c) Banihal pass
(d) Zoji La pass
Answers:
Question No Correct Answer
1. A
2. C
3. B
4. A
5. D
6. C
7. A
8. D
9. B
10. B

Click Here For Latest SSC Exam Notification

The SSC Preparation Guide community is always dedicated to provide the most lucrative information the the aspirants. It is working on the aspirants exam preparation guide so that their dreams come true. We hope your going to prepare best to following these Online Quizzes. 

Check SSC Polity Quiz

Check Also

Polity & Constitution Quiz For SSC, UPSC, Railway, CDS, RRB Exam Series-18

Polity & Constitution Quiz Dear candidates who are preparing for the all upcoming SSC, UPSC, Railway, …

Indian Geography Question Answer for SSC, CDS, RRB, Railway, UPSC Exam Series – 17

Indian/World  Geography Question Answer The Examination is going to very tough and tricky this time …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *