Home / Quant Quiz / Special Quantitative Aptitude Quiz For SSC, Bank, RRB, UPSC Exam Series-6

Special Quantitative Aptitude Quiz For SSC, Bank, RRB, UPSC Exam Series-6

Special Quantitative Aptitude Quiz

Today’s we are here providing the some important Question Answer for Quant Subject based on the current exam pattern and previously asked exams. Take Online these Special Quantitative Aptitude Quiz For SSC, Bank, RRB, UPSC, Railway, IBPS Exam. The Exams is going to very tough in these days now. So keep practice hard for all the Practice Paper, Model Paper, Sample Paper solution is provided below.

Quantitative Aptitude Quiz

1) A gardener had a number of shrubs to plant in rows. At first he tried to plant 8, then 12 and then 16 in a row but he always had 3 shrubs left with him. On trying 7 shrubs he was left with none. Find the total number of shrubs
एक माली पंक्तियों में पौधे लगाने के लिए कई झुंड थे। सबसे पहले उन्होंने 8, फिर 12 और फिर 16 सारा पौधे लगाने की कोशिश की, लेकिन उनके पास हमेशा 3 झुंड छोड़े गए। 7 झाड़ियों की कोशिश करने पर उसे कोई नहीं छोड़ा गया झाड़ियों की कुल संख्या.
A. 108
B. 116
C. 147
D. 155
2) Three measuring rods are 64 cm,80 cm and 96 cm in length . What is the least length of cloth that
can can be measured exact number of times using any one of these rods?
तीन मापने वाले छड़ 64 सेमी, 80 सेमी और लंबाई में 96 सेमी हैं। कपड़े की कम से कम लम्बाई क्या है जो इन छड़ियों में से किसी एक का उपयोग करके बार की सटीक संख्या को मापा जा सकता है?
(a) 9.60 m
(b) 8 m
(c) 9.60 cm
(d) 96 m
3) A ship sails out to a mark at the rate of 10 km per hour and sails back at th rate of 15 km per hour. What is its average rate of sailing?
एक जहाज 10 किमी प्रति घंटे की दर से एक निशान तक पहुंच जाता है और प्रति घंटे 15 किमी प्रति घंटा की दर से बढ़ता है। नौकायन की इसकी औसत दर क्या है?
(a) 10 km. p.h.
(b) 12 km. p.h.
(c) 15 km. p.h.
(d) 11 km. p.h.
4) Monica’s average expenses for 4 days is Rs 6.0. She spent Rs 7.70 on first day, Rs 6.30 on second day. If she spent 10 on third day , How much did she spend on the 4th day?
4 दिनों के लिए मोनिका का औसत खर्च 6.0 रुपये है। उन्होंने पहले दिन 7.70 रुपये, दूसरे दिन 6.30 रुपये खर्च किए। यदि वह तीसरे दिन 10 खर्च करता है, तो उसने 4 वें दिन कितना खर्च किया?
(a) Rs 2
(b) Rs 3
(c) Rs 4
(d) Rs 0
 5) The average age of A and B is 20 years. If C were to replace A, the average would be 19 and if C were to replace B,the average would be 21 . The ages of A, B and C are (in years)
A और B की औसत उम्र 20 साल है। यदि C, A की जगह होती है, तो औसत 19 होगी और यदि C, B की जगह होती है, तो औसत 21 होगी A, B और C की उम्र (वर्षों में)
(a) 22, 17,16
(b) 22, 18, 20
(c) 30, 18, 15
(d) 23, 17 ,15SSC Percentage Tricks
6) 24 liters of a mixture contain milk and water in the ratio of 1 : 5. If 6 liters of the mixture are replaced by 6 liters of milk, the ratio of milk to water in the new mixture will be
मिश्रण के 24 लीटर 1:5 के अनुपात में दूध और पानी होते हैं अगर 6 लीटर मिश्रण को 6 लीटर दूध से बदल दिया जाए तो नए मिश्रण में दूध का पानी होगा
(a) 3 : 5
(b) 3 : 4
(c) 5 : 6
(d) 2 : 3
7) 9 men and 12 boys finish a job in 12 days. 12 men and 12 boys finish it in 10 days. In how many days will 10 men and 10 boys finish the job ?
9 पुरुष और 12 लड़के 12 दिनों में नौकरी खत्म करते हैं 12 पुरुष और 12 लड़के इसे 10 दिनों में पूरा करते हैं कितने दिनों में 10 पुरुष और 10 लड़के नौकरी खत्म करेंगे?
(a) 8 days
(b) 10 days
(c) 12 days
(d) None of these
8) A can do half of a piece of work in one day whereas B can do full , B can do half the work as C in one day. Ratio of their efficiency is
A एक दिन में काम का आधा भाग कर सकता है जबकि B पूर्ण कर सकता है, B आधे काम को एक दिन में C के रूप में कर सकता है। उनकी क्षमता का अनुपात है
(a) 4 : 2 : 1
(b) 2 : 4 : 1
(c) 2 : 1 : 4
(d) 1 : 2 : 4
9) A and B put in Rs 300 and Rs 400 respectively into a business . A reinvests into the business his share of the first year’s profit of Rs 210 whereas B does not. In what should they divide the second year’s profit ?
A और B ने क्रमशः 300 और 400 रुपये में कारोबार किया। एक व्यवसाय में फिर से दोबारा 210 रुपये का पहला साल का लाभ मिलता है, जबकि B नहीं है। वे दूसरे वर्ष के लाभ को किस प्रकार विभाजित कर सकते हैं?
(a) 39 : 40
(b) 40 : 39
(c) 3 : 4
(d) 39 : 49
10) A sum in invested at compound interest payable annually. The interest in two successive years is Rs. 225 and Rs. 236.25. Th rate of interest is
वार्षिक चक्रवृद्धि ब्याज पर निवेश में एक राशि। दो वर्षों में दोबारा ब्याज रु। 225 और रु। 236.25। ब्याज की दर है
(a) 4%
(b) 5%
(c) 3%
(d) 8%
Answers:
Question No Correct Answer
1. C
2. A
3. B
4. D
5. B
6. A
7. C
8. D
9. A
10. B

Click Here For Latest SSC Exam Notification

The SSC Preparation Guide community team is providing the daily quantitative aptitude Question Answer Series for all upcoming exams, Candidates now take online Practice Paper Set for the exam preparation. Keep logging here regularly for the daily practice problem series with solution.

Check SSC Polity Quiz

Check SSC Geography Quiz

Check Also

SSC Quant Quiz : Special Quantitative Aptitude Series-5

SSC Quantitative Aptitude Quiz – Percentage Special Dear aspirants here is the Today’s Quant Quiz …

SSC Quant Quiz : Special Quantitative Aptitude Quiz Set-4

SSC Quantitative Aptitude Quiz Dear candidates we are here providing the moist important Daily SSC …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *