Home / GK Quiz / Polity & Constitution Quiz For SSC, UPSC, Railway, CDS, RRB Exam Series-18

Polity & Constitution Quiz For SSC, UPSC, Railway, CDS, RRB Exam Series-18

Polity & Constitution Quiz

Dear candidates who are preparing for the all upcoming SSC, UPSC, Railway, CDS, RRB Exam can get here the latest Polity and Constitution MCQ Series. We are here providing the Important GK and GS Question Answer Quiz for all exams preparation Free. Candidates must be solve these Daily GK Sample/Model Question Paper with Answer Key Solution and evaluate their performance.

Indian Polity and Civics Quiz

1) According to Article 23, the following are prohibited:
अनुच्छेद 23 के अनुसार, निम्नलिखित निषिद्ध हैं
(a) traffic in human beings, beggary, slavery and bonded labour
(b) monopoly of trade
(c) sale of incenses
(d) visit to terrorist infected areas
2) Articles 20-22 relate to the fundamental right to life and personal liberty. These rights are available to :
अनुच्छेद 20-22 जीवन और व्यक्तिगत स्वतंत्रता के मौलिक अधिकार से संबंधित हैं। ये अधिकार निम्न उपलब्ध हैं:
(a) citizens and non-citizens
(b) natural persons as well as artificial persons
(c) citizen only
(d) all persons who have juristic personality
3) Which one of the following has been dropped from the list of personal freedoms enshrined in Article 19 of the Constitution?
संविधान के अनुच्छेद 19 में निहित निजी स्वतंत्रता की सूची से निम्न में से कौन सी एक को हटा दिया गया है?
(a) Freedom to assemble peacefully without arms
(b) Freedom to acquire, hold and dispose of property
(c) Freedom to reside and settle in any part of the country
(d) Freedom to carry on any profession, occupation; trade or business
4) Once the proclamation of emergency is made, the right of a citizen to move to the Supreme Court for the enforcement of his fundamental right is suspended by the:
आपातकाल की घोषणा के बाद, एक नागरिक के अपने मौलिक अधिकार को लागू करने के लिए सर्वोच्च न्यायालय में जाने का अधिकार निलंबित कर दिया गया है:
(a) Prime Minister of India
(b) President of India
(c) Speaker of Lok Sabha
(d) Chief Justice of Supreme Court
5) Under Article 368, Parliament has no power to repeal Fundamental Rights because they are:
(a) enshrined in Part III of the Constitution
(b) human rights
(c) transcendental rights
(d) part of bask structure of essential framework of the Constitution
6) Which of the following statements is/are not indicative of the difference between Fundamental Rights and Directive Principles?
निम्नलिखित में से कौन सा कथन मौलिक अधिकारों और निर्देशक सिद्धांतों के बीच अंतर का संकेत नहीं है?
I. Directive Principles are aimed at promoting social welfare, while Fundamental Rights are for protecting individuals from State encroachment.
II. Fundamental Rights are limitations on State action, while Directive Principles are positive instructions for the Government to work towards a just socioeconomic order.
III. Fundamental Rights were included in the original Constitution, but Directive Principles were added by the first Amendment.
IV. Fundamental Rights are amendable, but Directive Principles cannot be amended.
(a) I and II
(b) II and III
(c) III and IV
(d) I, II and III
7) The enforcement of Directive Principles depends most on :
निर्देशक सिद्धांतों को लागू करने पर सबसे अधिक निर्भर होता है
(a) the Courts
(b) an effective opposition in Parliament
(c) resources available to the Government
(d) public cooperation
8) In the Constitution, opportunities for the development of scientific temper, humanism and spirit of inquiry and reform are found in :
संविधान में, वैज्ञानिक स्वभाव के विकास के लिए अवसर, मानवतावाद और जांच और सुधार की भावना में पाया जाता है:
(a) Fundamental Rights
(b) Preamble
(c) Fundamental Duties
(d) Directive Principles
9) The Fundamental Duties of Indian citizens were provided by :
भारतीय नागरिकों के मूलभूत कर्तव्यों को निम्नानुसार प्रदान किया गया था:
(a) an amendment of the Constitution
(b) a judgement of the Supreme Court
(c) an order issued by the President
(d) a Legislation adopted by the Parliament
10) Which of the following is correct about the Fundamental Duties?
निम्नलिखित में से कौन सा मौलिक कर्तव्यों के बारे में सही है?
I. These are not enforceable.
II. They are primarily moral duties.
III. They are not related to any legal rights.
(a) I, II and III
(b) I and III
(c) II and III
(d) I and II
Answers:
Question No Correct Answer
1. A
2. A
3. B
4. B
5. D
6. C
7. C
8. C
9. A
10. A

Check SSC Exam Notification Latest

SSC Exam Calendar 2018-2019 Revised

The SSC Online Exam Preparation  is providing the latest online study materials for all upcoming competitive exams. Candidates can get the online Free Mock Test Papers for Preparation here to visiting regularly. 

Check SSC Polity Quiz

Check Also

Indian Geography Question Answer for SSC, CDS, RRB, Railway, UPSC Exam Series – 17

Indian/World  Geography Question Answer The Examination is going to very tough and tricky this time …

Indian and World Polity MCQ For SSC, UPSC, Railway, CDS, RRB Exam Series-17

Indian and World Polity Dear aspirants the exam preparation is going on the same pace …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *