Home / GK Quiz / Indian and World Geography Question Answer for SSC, CDS, RRB, Railway, UPSC Exam Series – 18

Indian and World Geography Question Answer for SSC, CDS, RRB, Railway, UPSC Exam Series – 18

Indian and World Geography MCQ

Now the Exam Preparation going to accelerate after the Exam Date is disclose. So all the Candidates can prepare GK and GS Online Study Materials. The candidates can boost their exam preparation through the Online Mock Test Free as provide below. Check Here Latest India and World Geography important Question Answer with Solution.

India and World Geography Geography

1) Which of the following organisations prepares topographical maps of India?
निम्नलिखित संगठनों में से कौन सा भारत के स्थलाकृतिक मानचित्र तैयार करता है?
(a) Geographical Survey of India
(b) Survey of India
(c) Geological Survey of India
(d) Archaeological Survey of India
2) Consider the following places of Kashmir region :
कश्मीर क्षेत्र के निम्नलिखित स्थानों पर विचार करें:
1. Srinagar
2. Gilgit
3. Kargil
4. Banihal
Arrange the above places from north to south using the code given below:
उपरोक्त स्थानों को नीचे दिए गए कोड का उपयोग करके उत्तर से दक्षिण तक व्यवस्थित करें:
(a) 1 – 2 – 3 – 4
(b) 4 – 3 – 2 – 1
(c) 2 – 3 -1 – 4
(d) 2 – 1 – 3 – 4
3) Consider the following statements regarding Andaman and Nicobar Islands:
अंडमान और निकोबार द्वीप समूह के बारे में निम्नलिखित बयानों पर विचार करें:
1. It enjoys equatorial climate
2. This is the only place in India where a volcano is located
3. This is the only place in India where coral bed is found
Which of the statements given above is/are correct?
ऊपर दिए गए कथन में से कौन सा सही है?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1 only
4) The latitudes that pass through Sikkim also pass through
सिक्किम के माध्यम से गुजरती अक्षांश भी पारित हो जाते हैं
(a) Rajasthan
(b) Punjab
(c) Himachal Pradesh
(d) Jammu & Kashmir
5) Duncan Passage is located between
डंकन मार्ग के बीच स्थित है
(a) South and Little Andaman
(b) Little and Great Nicobar
(c) North and Middle Andaman
(d) Middle and South Andaman
6)If India adopts two time zones based on 75°E meridian for western India and 90°E meridian for eastern India, which one among the following states of eastern India will be benefited most?
अगर भारत पश्चिमी भारत के लिए 75°E मेरिडियन और पूर्वी भारत के लिए 90°E मेरिडियन के आधार पर दो समय क्षेत्रों को अपनाता है, तो पूर्वी भारत के निम्नलिखित राज्यों में से एक को सबसे ज्यादा फायदा मिलेगा?
(a) Manipur
(b) West Bengal
(c) Assam
(d) Bihar
7) The large States of India in the order of area are
क्षेत्र के क्रम में भारत के बड़े राज्य हैं
(a) Rajasthan, Madhya Pradesh, Maharashtra
(b) Madhya Pradesh, Rajasthan, Maharashtra
(c) Maharashtra, Rajasthan, Madhya Pradesh
(d) Madhya Pradesh, Maharashtra, Rajasthan
8) Which of the following States has the largest number of people belonging to Scheduled Caste?
निम्न में से कौन सा राज्य अनुसूचित जाति से अधिकतर लोगों की संख्या में है?
(a) Bihar
(b) West Bengal
(c) Uttar Pradesh
(d) Punjab
9) Which one of the following is the southern-most city ?
निम्न में से कौन सा दक्षिणी सबसे शहर है?
(a) Bhopal
(b) Kolkata
(c) Raipur
(d) Udaipur
10) Bhutan is surrounded by which of the following Indian States?
भूटान को निम्नलिखित भारतीय राज्यों में से किसने घिरा है?
(a) Assam, Arunachal Pradesh, West Bengal, Sikkim
(b) Assam, Mizoram, West Bengal, Bihar
(c) Arunachal Pradesh, Meghalaya, West Bengal, Bihar
(d) Arunachal Pradesh, Sikkim, Bihar, Meghalaya
Answers:
Question No Correct Answer
1. A
2. C
3. B
4. A
5. A
6. C
7. A
8. D
9. C
10. A

SSC Latest Exam Notification:- Check Here

The SSC Online Preparation Guide team is always progressive to provide the latest and important study materials for all upcoming exams. Candidates must be connected with it to get the exam oriented Question papers.

Check SSC Polity Quiz

Check Also

Indian Geography Question Answer for SSC, CDS, RRB, Railway, UPSC Exam Series – 17

Indian/World  Geography Question Answer The Examination is going to very tough and tricky this time …

Indian and World Polity MCQ For SSC, UPSC, Railway, CDS, RRB Exam Series-17

Indian and World Polity Dear aspirants the exam preparation is going on the same pace …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *