Home / GK Quiz / Indian Polity & Constitution Quiz For SSC, UPSC, Railway, CDS, RRB Exam Series-19

Indian Polity & Constitution Quiz For SSC, UPSC, Railway, CDS, RRB Exam Series-19

Indian Polity & Constitution MCQs

Dear aspirants once again we are here providing the important GK and GS Quiz for SSC, UPSC, Railway, CDS, RRB Exam Preparation. Candidates can take these online Mock Test Free to boost their exam preparation. We are regularly updating the latest and updates study materials for the all upcoming examinations.

Indian Polity and Civics Quiz

1) The total number of Fundamental Duties mentioned in the Constitution is :
संविधान में उल्लेखित मूलभूत कर्तव्यों की कुल संख्या है:
(a) 9
(b) 10
(c) 11
(d) 12
2) Fundamental duties enacted in Part IV A of the Constitution are:
संविधान के भाग IV A में अधिनियमित मौलिक कर्तव्यों हैं:
(a) enforceable duties and Parliament can impose penalties or punishments for the non- compliance
(b) like Directive Principles that : are mandates to people
(c) like Fundamental Rights that are enforceable
(d) no more than meant to create psychological consciousness among the citizens and of education value
3) Fundamental duties have been added in the Constitution by 42nd Amendment Act, 1976 in accordance with the recommendations of:
संविधान में मौलिक कर्तव्यों को 42 वें संशोधन अधिनियम, 1976 द्वारा सिफारिशों के अनुसार जोड़ा गया है:
(a) Santhanam Committee
(b) Sarkaria Committee
(c) Swaran Singh Committee
(d) Indira Gandhi Committee
4) Respect for the National Flag and National Anthem is:
राष्ट्रीय ध्वज और राष्ट्रीय गान का सम्मान है:
(a) Fundamental Right of every citizen
(b) Fundamental Duty of every citizen
(c) Directive Principle of State policy
(d) ordinary duty of every citizen
5)The Fundamental Duties:
मूलभूत कर्तव्यों:
I. were introduced by the 44th Amendment.
II. are incorporated in Part Ill-A.
III. are not justiciable.
(a) I and II
(b) I and III
(c) II and III
(d) III only
6) Which of the following statements is/are correct?
Article 26 of the Constitution of India states that subject to public order, morality and health, every religious denomination or any section thereof shall have the right
1. to establish and maintain institutions for religious and charitable purposes.
2. to manage its own affairs in matters of religion.
3. to own and acquire movable and immovable property.
(a) 1 only
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
7) Which of the following are among the Fundamental Duties as listed in the Constitution?
संविधान में सूचीबद्ध मूलभूत कर्तव्यों में से निम्न में से कौन सा है?
I. To preserve the heritage of our composite culture.
II. To abide by the Constitution.
III. To strive for excellence in scientific research to win international fame.
IV. To render national service when called upon to do so.
(a) I, II and III
(b) l and II
(c) I, II and IV
(d) II, III and IV
8) The Fundamental Duties were included in the Constitution with the idea of:
मूलभूत कर्तव्यों का संविधान में विचार के साथ शामिल किया गया था:
(a) giving more importance to the Fundamental Rights
(b) curbing subversive and unconstitutional activities
(c) preventing abuse of Fundamental Rights
(d) giving more power to the executive
9) The Constitution describes India as a :
संविधान भारत को एक के रूप में वर्णन करता है:
(a) Federation of States
(b) Union of States
(c) Confederation of States
(d) Unitary State
10) The ‘Union of India’ consists of:
‘भारत संघ’ में शामिल हैं:
I. States
II. Union Territories
III. Acquired Territories
(a) l only
(b) II only
(c) I and II
(d) I, II and III
Answers:
Question No Correct Answer
1. D
2. C
3. B
4. D
5. D
6. C
7. B
8. B
9. A
10. A

Check SSC Exam Notification Latest

SSC 2018-2019 Exam Calendar Revised

The SSC Online Exam Preparation  is regularly practicing to provide the important study materials and exam preparation strategy sharing with candidates. So all the aspirants need to get in touch with us.

Check SSC Polity Quiz

Check Also

Indian Geography Question Answer for SSC, CDS, RRB, Railway, UPSC Exam Series – 17

Indian/World  Geography Question Answer The Examination is going to very tough and tricky this time …

Indian and World Polity MCQ For SSC, UPSC, Railway, CDS, RRB Exam Series-17

Indian and World Polity Dear aspirants the exam preparation is going on the same pace …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *