Home / GK Quiz / Indian Polity and Civics Quiz For SSC, UPSC, Railway, CDS, RRB Exam – Important Q & A Series-7

Indian Polity and Civics Quiz For SSC, UPSC, Railway, CDS, RRB Exam – Important Q & A Series-7

Indian Polity and Civics Quiz

Dear Aspirants here is the today’s Indian Polity and Civics Quiz for all upcoming SSC, CDS, Bank, RRB, Railway and UPSC Examinations. Candidates must be follow these online India Polity Questionnaire for betterment of exam preparation.

Indian Polity and Civics Quiz

1) The nationalist demand for a Constituent Assembly was for the first time conceded by the British Government, though indirectly and with reservations in the:
संविधान सभा की राष्ट्रवादी मांग ब्रिटिश सरकार द्वारा पहली बार स्वीकार की गई थी, हालांकि अप्रत्यक्ष रूप से और आरक्षण से:
(a) Cripps proposals
(b) August Offer
(c) Cabinet Mission Plan
(d) Act of 1935
2) Which of the following was adopted from the Maurya dynasty in the emblem of Government of India?
 भारत सरकार के प्रतीक में निम्नलिखित में से कौन सी मौर्य वंश से अपनाया गया था?
(a) Four lions
(b) Chariot wheel
(c) Horse
(d) Words ‘Satyameva Jayate’
3) The office of Governor General of India was created by
भारत के गवर्नर जनरल का कार्यालय बनाया गया था:
(a) Charter Act, 1813
(b) Charter Act, 1833
(c) Government of India Act, 1858
(d) Government of India Act, 1935
4) Who among the following is known as the Father of the Indian Constitution?
निम्नलिखित में से कौन भारतीय संविधान के पिता के रूप में जाना जाता है?
(a) Dr. B.R. Ambedkar
(b) Mahatma Gandhi
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Vallabhbhai PateI
5) When did Mr. Attlee, Prime Minister of England, announce the transfer of power to the Indians?
इंग्लैंड के प्रधान मंत्री Attlee, ने भारतीयों को सत्ता के हस्तांतरण की घोषणा कब की?
(a) February, 1947
(b) August, 1947
(c) June, 1948
(d) June, 1949
6) Who proposed the Preamble before the Drafting Committee of the Constitution?
संविधान की प्रारूप समिति से पहले प्रस्तावना किसने प्रस्तावित की थी?
(a) Jawaharlal Nehru
(b) B.R. Ambedkar
(c) B.N. Rao
(d) Mahatma Gandhi
7) Which of the following is correct regarding the Indian Constitution?
निम्नलिखित में से कौन सा भारतीय संविधान के बारे में सही है?
(a) It is completely based on British Constitution
(b) It is made only on the basis of Government of India Act, 1935
(c) It is a mixture of several Constitutions
(d) It is original
8) Match the following:
A. Govt. of India Act, 1919                          1. Provincial autonomy
B. Govt. of India Act, 1935                          2. Separate Electorate
C. Minto-Morley Reforms                           3. Dyarchy
D. Cabinet Mission Plan                              4. Constituent Assembly
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 4 3 1
(c) 4 1 3 2
(d) 3 1 2 4
9) The amendment procedure laid down in the Constitution of India is on the pattern of?
भारतीय संविधान में निर्धारित संशोधन प्रक्रिया के स्वरूप पर क्या है?
(a) Government of India Act, 1935
(b) Government of India Act, 1947
(c) Constitution of South Africa
(d) Constitution of UK
10) The first session of the Constituent Assembly was held in :
संविधान सभा का पहला सत्र आयोजित किया गया था:
(a) Bombay
(b) Calcutta
(c) Lahore
(d) New Delhi
Answers:
Question No Correct Answer
1. B
2. A
3. C
4. A
5. C
6. A
7. C
8. D
9. C
10. D

Click Here For Latest SSC Exam Notification

The SSC Preparation Guide Team providing the important Questions for upcoming One day recruitment examination. General awareness and knowledge quiz is for the most important questions for the exam. 

Check SSC Polity Quiz

Check Also

Polity & Constitution Quiz For SSC, UPSC, Railway, CDS, RRB Exam Series-18

Polity & Constitution Quiz Dear candidates who are preparing for the all upcoming SSC, UPSC, Railway, …

Indian Geography Question Answer for SSC, CDS, RRB, Railway, UPSC Exam Series – 17

Indian/World  Geography Question Answer The Examination is going to very tough and tricky this time …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *