Home / GK Quiz / Indian Polity and Civics Quiz For SSC Exams – Important Question Answer Set 4

Indian Polity and Civics Quiz For SSC Exams – Important Question Answer Set 4

Indian Polity and Civics Quiz

Hello aspirants here is the Today’s Indian Polity and Civics Quiz for all upcoming SSC Examinations. We are here providing an another Question Answer Set for GK and GS subject for betterment of your preparation. These Questionnaire are based on the Previously asked and latest examination pattern of Staff Selection Commission, Banking, CDS and UPSC examination. Candidates must be take these online Practice Question of the Indian and World Polity & Civics part of the paper.

Indian Polity and Civics Quiz

1) Finance Commission is set up by ?
वित्त आयोग द्वारा स्थापित किया गया है?
a) Article 280
b) Article 281
c) Article 283
d) Article 276
2) Right to education came in through which constitutional amendment?
शिक्षा का अधिकार किस संवैधानिक संशोधन से आया है?
a) 42th
b) 44th
c) 82nd
d) 86th
3) Who is the person fondly known as the Chief Architect of the Indian Constitution?
भारतीय संविधान के चीफ आर्किटेक्ट के रूप में किसे व्यक्ति को कौन जानता है?
a) Jawahar Lal Nehru
b) B R Ambedkar
c) Mahatma Gandhi
d) Sardar VallabhBhai Patel
4) The idea of the Constitution of India was flashed for the first time by which person ?
भारत के संविधान का विचार पहली बार किस व्यक्ति ने किया था?
a) B R Ambedkar
b) Mahatma Gandhi
c) Lala Lajpat Rai
d) M N Roy
5) The Cabinet Mission to India was headed by the person?
भारत के कैबिनेट मिशन का नेतृत्व किस व्यक्ति ने किया था?
a) Stafford Cripps
b) A.V. Alexander
c) Lord Pethick Lawrence
d) Hugh Gaitskell
6) The Constitution of India was adopted by the ?
भारत के संविधान को अपनाया गया था?
a) Governor General
b) British Parliament
c) Constituent Assembly
d) Parliament of India
7) The Constituent Assembly for undivided India first met on when?
अविभाजित भारत के लिए संविधान सभा पहली बार कब हुई?
a) 6th December, 1946
b) 9th December, 1946
c) 20th February, 1947
d) 3rd June, 1947
8) When the Constituent Assembly for the Dominion of India reassembled on 31st October, 1947, its reduced membership was ?
जब भारत के डोमिनियन के लिए संविधान सभा 31 अक्टूबर 1947 को फिर से शुरू हुई, तो इसकी सदस्यता हो गई थी ?
a) 299
b) 311
c) 319
d) 331
9) Who among the following was the Constitutional adviser to the Constituent Assembly of India?
भारत के संविधान सभा में संवैधानिक सलाहकार निम्नलिखित में से कौन था?
a) Dr. B.N. Rao
b) Dr. B.R. Ambedkar
c) M. Munshi
d) M.C. Setalvad
10) The Constitution of India was enacted by a Constituent Assembly set up ?
भारतीय संविधान की स्थापना एक संविधान सभा द्वारा की गई थी?
a) Under the Indian Independence Act, 1947
b) Under the Cabinet Mission Plan, 1946
c) Through a resolution of the provisional government
d) by the Indian National Congress
Answers:
Question No Correct Answer
1. A
2. D
3. B
4. D
5. C
6. C
7. B
8. A
9. A
10. B

Click Here For Latest SSC Exam Notification

The SSC Preparation Guide team is providing daily Indian Polity and Civics Quiz with solution to help in the exam preparation. So all the candidates keep in touch to get regular SSC Online Quizzes for the examination purpose. 

Check SSC Polity Quiz

Check Also

Polity & Constitution Quiz For SSC, UPSC, Railway, CDS, RRB Exam Series-18

Polity & Constitution Quiz Dear candidates who are preparing for the all upcoming SSC, UPSC, Railway, …

Indian Geography Question Answer for SSC, CDS, RRB, Railway, UPSC Exam Series – 17

Indian/World  Geography Question Answer The Examination is going to very tough and tricky this time …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *