Home / GK Quiz / Indian Geography Question Answer for SSC, CDS, RRB, Railway, UPSC Exam Series – 17

Indian Geography Question Answer for SSC, CDS, RRB, Railway, UPSC Exam Series – 17

Indian/World  Geography Question Answer

The Examination is going to very tough and tricky this time as the Competitions is going high. So all the aspirants need to prepare out of box. Therefore we are going to take you through the Indian Geography Question Answer for SSC, CDS, RRB, Railway, UPSC Exam providing Free at here. All the aspirants can get the Free Online Mock Test, Previous Paper Questions with Answer Key Solution at here.

India and World Geography Geography

1) Port Blair – the capital of Andaman and Nicobar Islands, is located in which one of the following islands? 
पोर्ट ब्लेयर – अंडमान और निकोबार द्वीप समूह की राजधानी, निम्नलिखित द्वीपों में से एक में स्थित है?
(a) North Andaman
(b) Little Andaman
(c) Middle Andaman
(d) South Andaman
2) The hill station of Coonoor is located in which one of the following states? 
कूनूर का पहाड़ी स्थल निम्न राज्यों में से एक में स्थित है?
(a) Karnataka
(b) Andhra Pradesh
(c) Kerala
(d) Tamil Nadu
3) 28.38 N. and 77.12 E are the respective latitude and longitude of which one of the following places?
28.38 N और 77.12 E क्या निम्नलिखित स्थानों में से एक के संबंधित अक्षांश और देशांतर हैं?
(a) Jaipur
(b) Delhi
(c) Lucknow
(d) Allahabad
4) Which one of the following Indian states does not have a common international border with Bangladesh?
निम्नलिखित भारतीय राज्यों में से कौन सा बांग्लादेश के साथ एक आम अंतरराष्ट्रीय सीमा नहीं है?
(a) Manipur
(b) West Bengal
(c) Tripura
(d) Assam
5) What is the correct order of occurrence of the following places as one moves from east to west?
निम्नलिखित स्थानों की घटना का सही क्रम क्या है, जैसा कि पूर्व से पश्चिम तक चलता है?
(1) Murshidabad
(2) Gorakhpur
(3) Bhopal
(4) Bhavnagar
(a) 2-4-3-1
(b) 1-3-4-2
(c) 1-2-3-4
(d) 4-3-2-1
6)Which one among the following major Indian cities is most eastward located?
निम्नलिखित प्रमुख भारतीय शहरों में से कौन सा सबसे पूर्व स्थित है?
(a) Hyderabad
(b) Bhopal
(c) Lucknow
(d) Benguluru (Bangalore)
7) Out of the four southern States: Andhra Pradesh, Karnataka, Kerala and Tamil Nadu, which shares boundaries with the maximum number of Indian States? 
चार दक्षिणी राज्यों में से आंध्र प्रदेश, कर्नाटक, केरल और तमिलनाडु, जो भारत की अधिकतम संख्या वाले राज्यों की सीमाओं को साझा करते हैं?
(a) Andhra Pradesh only
(b) Karnataka only
(c) Each of Andhra Pradesh and Karnataka
(d) Each of Tamil Nadu and Kerala
8) Match the following:
Town              River Nearer to it
A. Betul               1.lndravati
B. Jagdalpur     2. Narmada
C. Jabalpur       3. Shipra
D. Ujjain            4. Tapti
A B C D
(a) 1 4 2 3
(b) 4 1 2 3
(c) 4 1 3 2
(d) 1 4 3 2
9) Consider the following statements:
1. Assam shares a border with Bhutan and Bangladesh.
2. West Bengal shares a border with\ Bhutan and Nepal.
3. Mizoram shares a border with Bangladesh and Myanmar.
Which of the statements given above are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1 and 3 only
10) Identify from the following states of India through which the Tropic of Cancer passes and arrange them from east to west:
भारत के निम्न राज्यों के माध्यम से पहचानें, जिसके माध्यम से कैंसर का कूपन गुजरता है और उन्हें पूर्व से पश्चिम तक व्यवस्थित करता है:
1. Gujarat
2. West Bengal
3. Uttar Pradesh
4. Jharkhand
5. Madhya Pradesh
6. Bihar
7. Chhattisgarh
Select the correct answer using the code given below:
(a) 2-5-7-4-1
(b) 2-4-7-5-1
(c) 3-2-6-7-5
(d) 3-7-4-6-2
Answers:
Question No Correct Answer
1. D
2. C
3. B
4. A
5. C
6. C
7. C
8. B
9. A
10. B

Click Here For Latest SSC Notification Exam

The SSC Preparation Guide team is providing the important Question Answer Solution for all upcoming exams. Candidates must be take online Mock Test Paper, Sample/Model Question Quiz Series. Check Here for Latest updates and news.

Check SSC Polity Quiz

Check Also

Polity & Constitution Quiz For SSC, UPSC, Railway, CDS, RRB Exam Series-18

Polity & Constitution Quiz Dear candidates who are preparing for the all upcoming SSC, UPSC, Railway, …

Indian and World Polity MCQ For SSC, UPSC, Railway, CDS, RRB Exam Series-17

Indian and World Polity Dear aspirants the exam preparation is going on the same pace …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *