Home / GK Quiz / Indian and World Polity MCQ For SSC, UPSC, Railway, CDS, RRB Exam Series-17

Indian and World Polity MCQ For SSC, UPSC, Railway, CDS, RRB Exam Series-17

Indian and World Polity

Dear aspirants the exam preparation is going on the same pace as following the Indian and World Polity MCQ series For SSC, UPSC, Railway, CDS, RRB Exam daily. The aspirants should not worry and keep preparing to following these GK and GS Online Quiz Free. We are here providing regularly the important Online Mock Test free for all candidates.

Indian Polity and Civics Quiz

1) Which of the following Articles describes about the person voluntarily acquiring citizenship of a foreign state not to be citizens?
(a) Article 5
(b) Article 7
(c) Article 8
(d) Article 9
2) Article 6 enshrines the provision conferring Rights of citizenship of certain persons who have migrated to India from Pakistan. Which one of the following provisions is incorrect?
अनुच्छेद 6 ऐसे प्राणियों के नागरिकता के अधिकार को प्रदान करने वाले प्रावधान को शामिल करता है जिन्होंने पाकिस्तान से भारत में प्रवास किया है। निम्न में से कौन सा प्रावधान गलत है?
(a) He or either of his parents or any of his grand-parents was born in India as defined in the Government of India Act, 1935
(b) Such person has so migrated before 19 July, 1948
(c) Such person has so migrated on or after the 19 July, 1948, he has been registered as a citizen
(d) Such person has got married in India
3) Details on how citizenship may be acquired and terminated are enumerated in:
(a) Part II of the Constitution
(b) the Citizenship Act, 1955
(c) Schedule I of the Constitution
(d) various enactments by Parliament
4) Indian citizenship of a person can be terminated if:
किसी व्यक्ति की भारतीय नागरिकता समाप्त कर दी जा सकती है यदि:
1. a person voluntarily acquires the citizenship of some other country.
2. a person who has become a citizen through registration is sentenced to imprisonment for not less than 10 years within five years of his registration.
3. the Government of India is satisfied that citizenship was obtained by fraud.
4. a person who is a citizen by birth indulges in trade with an enemy country during war.
(a) I and III
(b) I, II and III
(c) I, III and IV
(d) I, II, III and IV
5) A person can become a citizen of India even if born outside India if his/her:
यदि कोई व्यक्ति भारत के बाहर पैदा हुआ तो भी वह भारत का नागरिक बन सकता है:
(a) father is a citizen of India
(b) mother is a citizen of India
(c) father is a citizen of India at the time of the person’s birth
(d) father or mother is a citizen of India at the time of the person’s birth
6) To acquire citizenship by registration a person must have been resident in India for           immediately before making an application:
(a) six months
(b) one year
(c) three years
(d) five years
7) Which of the following rights was described by Dr. B.R. Ambedkar as ‘The Heart and Soul of the Constitution’ ?
निम्नलिखित में से कौन सा अधिकार डॉ। बी.आर. अंबेडकर ‘दिल और संविधान की आत्मा’ के रूप में?
(a) Right of Freedom of Religion
(b) Right to Property
(c) Right to Equality
(d) Right to Constitutional Remedies
8) Which of the following Fundamental Rights is also available to a foreigner on the soil of India?
निम्नलिखित में से कौन सा मौलिक अधिकार भारत की धरती पर किसी विदेशी के लिए भी उपलब्ध है?
(a) Equality of opportunity in the matter of public employment
(b) Freedoms of movement, residence and profession
(c) Protection from discrimination on grounds only of religion, race, caste or sex
(d) Protection of life and personal liberty against action without authority of law
9) With reference to the Constitution of India, which one of the following pairs is not correctly matched?
भारत के संविधान के संदर्भ में, निम्न में से एक जोड़ी सही ढंग से मेल नहीं खाती है?
Subject List                                              List
(a) Stock Exchange                          State List
(b) Forest                                            Concurrent List
(c) Insurance                                     Union List
(d) Marriage and Divorce             Concurrent List
10) On whom does the Constitution confer special responsibility for the enforcement of Fundamental Rights?
मूलभूत अधिकारों को लागू करने के लिए संविधान किसके लिए विशेष जिम्मेदारी देता है?
(a) Parliament
(b) Supreme Court
(c) President
(d) State legislature
Answers:
Question No Correct Answer
1. D
2. A
3. B
4. C
5. D
6. D
7. D
8. D
9. A
10. B

Check SSC Exam Notification Latest

SSC Exam Calendar 2018-2019 Revised

The SSC Exam Preparation Online Guide is dedicated to to render the most important study materials and notes for all upcoming examination. candidates ca take online Practice Question paper Test with Solution answer Key PDF Free. 

Check SSC Polity Quiz

Check Also

Polity & Constitution Quiz For SSC, UPSC, Railway, CDS, RRB Exam Series-18

Polity & Constitution Quiz Dear candidates who are preparing for the all upcoming SSC, UPSC, Railway, …

Indian Geography Question Answer for SSC, CDS, RRB, Railway, UPSC Exam Series – 17

Indian/World  Geography Question Answer The Examination is going to very tough and tricky this time …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *