Home / GK Quiz / India and World Geography Questions Answer Series -12 for SSC, CDS, RRB, Railway, UPSC Exam

India and World Geography Questions Answer Series -12 for SSC, CDS, RRB, Railway, UPSC Exam

India and World Geography

Dear aspirants as the numerous competitive examination are going to held this year. So what are your preparation going on. What are you looking for the India and World Geography Questions Answer Series for SSC, CDS, RRB, Railway, UPSC Exam is available here to get the potential to get through the examinations easily. We are here providing the daily Online Mock Test, Sample/Model Question Solution Practice Quiz for the all upcoming exam of the part of General Knowledge and General Awareness.

India and World Geography Geography

1) Which one of the following countries has the longest international boundary with India?
निम्नलिखित देशों में से कौन सा भारत के साथ सबसे लंबी अंतरराष्ट्रीय सीमा है?
(a) Bangladesh
(b) Bhutan
(c) China
(d) Pakistan
2) India is the seventh largest country in the world and it covers a total area of approximately:
भारत दुनिया का सातवां सबसे बड़ा देश है और इसमें कुल क्षेत्रफल लगभग शामिल हैं:
(a) 2700000 sq. km
(b) 3000000 sq. km
(c) 3200000 sq. km
(d) 3600000 sq. km
3) Consider the following statements:
1. The continental shelves of Lakshadweep are originated due to coral reefs.
2. The continental shelves of western coast are due to faulting and submergence.
Which of the statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

4) Which of the following is the correct chronological order of the formation of the following states in India?
निम्नलिखित में से कौन सा भारत में राज्यों के गठन का सही कालानुक्रमिक क्रम है?
1. Sikkim
2. Mizoram
3. Goa
4. Arunachal Pradesh
(a) 3, 1, 2, 4
(b) 1, 2, 3, 4
(c) 1, 2, 4, 3
(d) 1, 4, 2, 3

5) The largest southernmost single island in India is: 
भारत का सबसे बड़ा दक्षिणी एक द्वीप है:
(a) Rameswaram Island
(b) Minicoy Island
(c) Car Nicobar Island
(d) Great Nicobar Island
6) “This Union Territory possesses a coastal stretch of about 45 km with 28 marine fishing villages. However 45% of the population is engaged in agriculture and allied products”. Which among the Territories is referred passage?
“इस संघ राज्य में 28 समुद्री मछली पकड़ने के गांवों के साथ लगभग 45 किलोमीटर के तटीय इलाके के पास है, हालांकि 45% जनसंख्या कृषि और संबद्ध उत्पादों में लगी हुई है।” प्रदेशों में से कौन सा मार्ग निर्दिष्ट है?
(a) Lakshadweep
(b) Pondicherry
(c) Andaman and Nicobar
(d) Daman
6) Which state amongst the following has the highest percentage of the Scheduled Caste population of State’s population?
राज्य की आबादी के अनुसूचित जाति की आबादी में निम्न में से किस राज्य का सर्वोच्च प्रतिशत है?
(a) Jharkhand
(b) Madhya Pradesh
(c) Punjab
(d) Uttar Pradesh
7) The Tropic of Cancer does not pass through:
कर्क रेखा गुजरती है :
(a) Madhya Pradesh
(b) West Bengal
(c) Rajasthan
(d) Orissa
8) The Tropic of Cancer passes through the States of:
कर्क रेखा किन-किन राज्यों से गुजरती है ?
1. Gujarat
2. Jharkhand
3. Assam
4. Mizoram
(a) 1, 2 and 4
(b) 1 and 2
(c) 1, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4
9) Which one of the following gives the correct sequence of places going from the east to the west of India?
निम्नलिखित में से कौन सी जगह भारत के पश्चिम से पूर्व की ओर जाने वाले स्थानों का सही अनुक्रम देता है?
(a) Sikhar, Tinsukhia, lndore, Vadodara
(b) Tinsukhia, Phulpur, Udaipur, Kota
(c) Jorhat, Bhopal, Ahmedabad, Rajkot
(d) Guwahati, Silchar, Bhopal, Rajkot
10) Which one of the following shows the correct sequence of occurrence of the following towns/cities as one proceeds from west to east?
निम्न में से कौन सा एक निम्नलिखित शहरों / शहरों की घटना की सही अनुक्रम दिखाता है, जैसा कि एक से पश्चिम की ओर पूर्व की ओर जाता है?
(a) Ajmer, Darbhanga, Kohima, Sikhar
(b) Surat, Ward ha, Rourkela, Bharuch
(c) Pandharpur, Gulbarga, Kottagudem, Vishakhapatnam
(d) Anand, Rajkot, Dhanbad, Aizawl
Answers:
Question No Correct Answer
1. A
2. C
3. C
4. C
5. D
6. A
7. D
8. A
9. C
10. C

Click Here For Latest SSC Exam Notification

The SSC Preparation Guide team is rendering the latest study materials and notes for all upcoming examination related to each part of the paper such as G K and GS, Maths, Reasoning, English daily. So keep practice regularly

Check SSC Polity Quiz

Check Also

Polity & Constitution Quiz For SSC, UPSC, Railway, CDS, RRB Exam Series-18

Polity & Constitution Quiz Dear candidates who are preparing for the all upcoming SSC, UPSC, Railway, …

Indian Geography Question Answer for SSC, CDS, RRB, Railway, UPSC Exam Series – 17

Indian/World  Geography Question Answer The Examination is going to very tough and tricky this time …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *