Home / GK Quiz / India and World Geography Questions Series-8 for SSC, CDS, RRB, Railway, UPSC Exam

India and World Geography Questions Series-8 for SSC, CDS, RRB, Railway, UPSC Exam

India and World Geography Geography

Dear Aspirants this is the very good news for all of you that we are here providing the most important Question answer for all upcoming SSC, CDS, Railway, RRB, UPSC Exam for the General Knowledge and General Awareness. All the aspirants can check and take online Mock Test for the India and World Geography subject Important Questions with solution. Check here for the latest study materials.

India and World Geography Geography

1) Arrange the following Himalayan peaks in order as they occur from west to east:
निम्नलिखित हिमालय की चोटियों की व्यवस्था करें, पश्चिम से पूर्व में होते हुए :
1. Kanchenjunga
2. Mt. Everest
3. Nanda Devi
4. Dhaulagiri
(a) I, II, III, IV
(b) I, II, IV, III
(c) III, II, I, IV
(d) III, IV, II, I
2) Arrange the following ranges in order as they occur from north to south:
निम्न रेंज क्रम में व्यवस्थित करें, उत्तर से दक्षिण में होते हुए :
1. Pir Panjal
2. Karakoram
3. Zanskar
4. Ladakh
(a) II, IV, III, I
(b) II, III, IV, I
(c) I, II, IV, III
(d) III, II, IV, I
3) Consider the following: 
निम्नलिखित पर विचार करें:
1. Mahadeo Hills
2. Sahyadri Parvat
3. Satpura Range
What is the correct sequence of the above from the north of the south ?
दक्षिण के उत्तर से ऊपर के सही अनुक्रम क्या है?
(a) 1, 2, 3
(b) 2, 1, 3
(c) 1, 3, 2
(d) 2, 3, 1
4) Which of the following gives the correct sequence of hills in the east-west direction?
निम्न में से कौन सा पूर्वी-पश्चिम दिशा में पहाड़ियों का सही अनुक्रम देता है?
(a) Naga, Mikir, Khasi, Garo
(b) Garo, Khasi, Mkir, Naga
(c) K’hasi,Garo, Naga, Mikir
(d) Mikir, Naga, Khasi, Garo
5) Consider the following mountain ranges:
निम्नलिखित पर्वत श्रृंखलाओं पर विचार करें:
1. Ladakh Range
2. Karakoram
3. Greater Himalayas
4. Zanskar Range
What is the correct sequence of these from south to north?
दक्षिण की ओर से उत्तर की ओर से सही अनुक्रम क्या है?
(a) 3, 4, 1, 2
(b) 3, 1, 4, 2
(c) 4, 2, 3, 1
(d) 4, 3, 2, 1
6) Match the following:
Pass                                                               State
A. Zoji La Pass                                     1. Sikkim
B. Bara Lacha Pass                             2. Uttarakhand
C. Jelep La Pass                                  3. Himachal Pradesh
D. Niti Pass                                          4. Jammu and Kashmir
A B C D
(a) 4 1 3 2
(b) 2 3 1 4
(c) 4 3 1 2
(d) 2 1 3 4
7) Which one of the following States in India has the broadest continental shelf? 
भारत के निम्न राज्यों में से कौन सी महाद्वीपीय शेल्फ है?
(a) Andhra Pradesh
(b) Gujarat
(c) Karnataka
(d) Tamil Nadu
8) Which of the following are true regarding Chhota Nagpur? 
छोटा नागपुर के बारे में निम्न में से कौन सा सच है?
1. It is one of the former princely states.
2. It is a plateau area in Jharkhand inhabited mainly by the tribals.
3. It is a name given to the contiguous tribal areas in Bihar, West Bengal. Orissa and M.P.
(a) 1 and 3
(b) 2 and 3
(c) 1 and 2
(d) 1, 2 and 3
9) The new alluvial deposits found in the Gangetic plain are known as: 
गंगा के मैदान में पाए जाने वाले नए जलोढ़ जमा को इस प्रकार से जाना जाता है:
(a) bhabar
(b) bhangar
(c) khadar
(d) terai
10)Match the following:
A. Bhabar                        1. Younger alluvium
B. Terai                            2. It is very porous
C. Bhangar                      3. Has thick forest and wild life
D. Khadar                        4. Older alluvium
A B C D
(a) 2 3 4 1
(b) 1 2 3 4
(c) 4 3 2 1
(d) 4 3 1 2
Answers:
Question No Correct Answer
1. D
2. A
3. C
4. A
5. A
6. C
7. D
8. C
9. C
10. A

Click Here For Latest SSC Exam Notification

The SSC Preparation Guide team is providing the latest SSC examination study materials for all forthcoming exams. Candidates can take these online Model/Sample Papers to prepare very well. We hope you will get through the exams by solving these papers. Kindly provide your feedback at here.

Check SSC Polity Quiz

Check Also

Polity & Constitution Quiz For SSC, UPSC, Railway, CDS, RRB Exam Series-18

Polity & Constitution Quiz Dear candidates who are preparing for the all upcoming SSC, UPSC, Railway, …

Indian Geography Question Answer for SSC, CDS, RRB, Railway, UPSC Exam Series – 17

Indian/World  Geography Question Answer The Examination is going to very tough and tricky this time …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *