Home / GK Quiz / India and World Geography MCQ Series – 19 for SSC, CDS, RRB, Railway, UPSC Exam

India and World Geography MCQ Series – 19 for SSC, CDS, RRB, Railway, UPSC Exam

India and World Geography Quiz

We are here providing the important GK and GS Online Quiz Free for all upcoming SSC, CDS, RRB, Railway, UPSC Exam. Candidates can take Indian and World Geography special online Question Answer Key with Solution at here. We are regularly providing the important Exam Quiz online below.

India and World Geography Geography

1) Which one of the following groups comprises of States sharing borders with Chhattisgarh ?
निम्नलिखित में से कौन सी समूह छत्तीसगढ़ के साथ राज्यों को साझा करने वाली सीमाओं से बना है?
(a) Andhra Pradesh, Jharkhand, Maharashtra and Orissa
(b) Andhra Pradesh, Bihar, Maharashtra and Uttar Pradesh
(c) Bihar, Maharashtra, Jharkhand and Orissa
(d) Andhra Pradesh, Jharkhand, Uttar Pradesh and West Bengal
2) The ‘Mahe region’ located on the western coast of India is politically a part of the Union Territory of: 
भारत के पश्चिमी तट पर स्थित ‘माहे क्षेत्र’ राजनीतिक रूप से संघ राज्य क्षेत्र का एक हिस्सा है:
(a) Dadra and Nagar Haveli
(b) Diu and Daman
(c) Lakshadweep
(d) Pondicherry
3) Which of the following would have to be crossed to reach Sri Lanka from Nagercoil ?
निम्न में से कौन सा नागरकोइल से श्रीलंका पहुंचेगा?
(a) Sunda Strait
(b) Gulf of Mannar
(c) Palk Strait
(d) Cook Strait
4) With which of the following countries has India no boundary ?
निम्नलिखित देशों में से किससे भारत के साथ कोई सीमा नहीं है?
(a) Nepal
(b) Mongolia
(c) Myanmar
(d) Bhutan
5) The southernmost point of India is located in:
भारत का दक्षिणी बिंदु स्थित है:
(a) Kerala
(b) Tamil Nadu
(c) Little Andaman
(d) Great Nicobar
6) Which of the following gives the correct match of states and concentration of religious groups?
निम्न में से कौन सा राज्यों का सही मिलान और धार्मिक समूहों की एकाग्रता देता है?
1. Maharashtra- Zaroastrians
2. Maharashtra and Arunachal Pradesh – Buddhists
3. Rajasthan and Gujarat – Jains
4. Sikkim – Christians
(a) 1, 2 and 4
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 2 and 3
(d) 1 and 3
7) The group of languages spoken by the largest number of people in India is :
भारत में सबसे अधिक संख्या में लोगों द्वारा बोली जाने वाली भाषाओं का समूह है:
(a) Austro-Asiatic
(b) Indo-Aryan
(c) Dravidian
(d) none of these
8) Match the following:
Tribes Area
A. Angamis        1.Meghalaya
B. Todas             2.Tamil Nadu
C. Moplahs        3. Kerala
D. Birhors         4. Nagaland
E. Khasis           5. Madhya Pradesh
A B C D E
(a) 4 2 3 5 1
(b) 5 4 3 2 1
(c) 4 3 5 1 2
(d) 2 5 4 3 1
9) Most Indians belong to the group:
ज्यादातर भारतीय समूह से संबंधित हैं:
(a) Caucasoid
(b) Mongoloid
(c) Australoid
(d) Negroid
10) The oldest inhabitants of India are considered to be :
भारत के सबसे पुराने निवासियों को माना जाता है:
(a) Mongoloids
(b) Negritoes
(c) Indo-Aryans
(d) Mediterraneans
Answers:
Question No Correct Answer
1. A
2. D
3. B
4. B
5. D
6. C
7. B
8. A
9. A
10. B

SSC Latest Exam Notification:- Check Here

The SSC Online Preparation Guide team is regularly providing the important G and GS Questionnaire Quiz online for better exam preparation. All the candidates can take the online Practice Papers, Sample/Model Question paper for preparation at here

Check SSC Polity Quiz

Check Also

Indian Geography Question Answer for SSC, CDS, RRB, Railway, UPSC Exam Series – 17

Indian/World  Geography Question Answer The Examination is going to very tough and tricky this time …

Indian and World Polity MCQ For SSC, UPSC, Railway, CDS, RRB Exam Series-17

Indian and World Polity Dear aspirants the exam preparation is going on the same pace …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *